30 Травня 2022

Під час нещодавньої робочої поїздки на Вінниччину Голова Держлісагентства України Болоховець Ю.В. відзначив, що вінницькі лісівники високопрофесійно займаються лісорозсадницькою справою, вирощуванням якісного посадкового матеріалу із відкритою та закритою кореневою системою. Тому і мають можливість створювати високопродуктивні насадження дуба звичайного. Держпідприємства лісового господарства Вінниччини у 2021 році виростили 9,6 млн. шт. посадкового матеріалу, в т.ч. дуба звичайного – 5,7 млн. шт.
Зокрема ДП «Вінницький лісгосп» залучає значні ресурси для щорічної заготівлі 17-18 тонн лісового насіння та вирощування 1,2-1,5 млн. шт. якісного посадкового матеріалу. Сучасний комплекс теплично-парникового господарства включає в себе теплицю площею 500 кв. м на центральній садибі ДП «Вінницький лісгосп», виробництва Польщі. Тут може вирощуватися до 250 тис. шт. сіянців деревних та чагарникових порід, зокрема дуба звичайного, береки лікарської, модрини, дугласії.
У теплиці встановлено сучасні автоматизовані системи поливу. Посадковий матеріал вирощують в палетах багаторазового використання, заповнених субстратом. Для загартування посадковий матеріал переміщують в новозбудований намет площею 500 кв. м. з автоматизованою системою поливу. Функціонує ще один намет площею 400 кв. м. для вирощування декоративного посадкового матеріалу. Діє сучасна теплиця площею 300 кв. м і у Михайлівському лісництві. Тут виготовлено 5 парникових коробів, кожен площею 56 кв. м.
Цього року лісівники ДП “Вінницький лісгосп» (директор Попельнюк В.В., головний лісничий Ільченко Є.В.) у своєму теплично-парниковому комплексі вже заклали у палети першу партію сіянців цих порід – 77 тис. шт. Друга партія також складатиме 77 тис. шт. (разом 154 тис. шт.). У теплиці Михайлівського лісництва закладено 50 тис. шт. Це вже шостий рік вінницькі лісівники створюють посадматеріал для заліснення за такою методикою. Вони першими серед лісгоспів Вінниччини почали вирощувати та створювати лісові культури сіянцями із ЗКС. І вдало передали свій досвід іншим.
-    Створення лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою (ЗКС) забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність, - розповідає директор підприємства В.В.Попельнюк. - Адже коріння не травмується під час посадки, сіянці висаджуються у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості. Створюють лісові культури сіянцями із ЗКС вручну з застосуванням спеціального пристрою.
Перед посівом готується спеціальний субстрат, який засипається у кожне відділення палет. А ще перед закладення у грунт кожна насінина перевіряється на якість. Для цього сікатором зрізають основу жолудя, щоб роздивитися насінину. Після висівання в умовах сучасної теплиці насіння швидко проростає.
- Відповідний температурний режим, оптимальне зволоження, яке забезпечується автоматизованою системою поливу, спеціальний субстрат, у який висівають жолудь, сприяють швидкому сходженню та росту сіянців, - розповідає головний лісничий ДП «Вінницький лісгосп» Є.В.Ільченко.
Коли сіянці підростуть, їх винесуть надвір для загартовування під притінювальним наметом. Відкрите сонячне проміння не потрапляє на ніжні молоді листочки, тут вони перебувають на повітрі, отримують відповідний полив і чекають на посадку на землях держлісфонду у наступному році.