27 Січня 2022

У лісах Вінниччини понад 18 тисяч штучних гніздівок (шпаківень та синичників) щороку розвішують лісівники, залучаючи до такої потрібної роботи і членів учнівських лісництв.
Зазвичай встановлюють на деревах будиночки для птахів у першому кварталі року, тобто до прильоту перелітних птахів. Загалом цього року штучних гніздівок планують виготовити та розвішати у кількості 18300 шт. Традиційно до виготовлення будинків для птахів долучаються і члени учнівських лісництв. Близько 80-100 шпаківень воготовляє кожне учнівське лісництво, а їх під опікою держлісгоспів Вінницького облуправління лісового та мисливського господарства працює 50.
За правилами безпеки дітлахи лише споглядають процес і допомагають подати, піднести майбутню квартирку для птахів тощо. Адже розвішування шпаківень здійснюється на висоті більше 2 метрів і вважається роботою з підвищеним ступенем ризику.
 «Новобуди» для птахів вихованці учнівських лісництв виготовляють власними руками на уроках трудового навчання або з батьками вдома. Юні лісівники знають, що шпаківні забезпечують пернатим безпеку, дім, прихисток, а птахи у свою чергу корисні для лісу, захищаючи його від комах-шкідників.