17 Вересня 2018

Вінницькі лісівники успішно провели перший обласний лісівничо-просвітницький фестиваль «Пізнай ліс»!

Перший обласний лісівничо-просвітницький фестиваль «Пізнай ліс!» проведено у Вінниці 15 вересня 2018 року.
Обласне управління лісового та мисливського господарства, держпідприємства лісового господарства Вінниччини познайомили вінничан зі щоденним життям Подільського лісу, благородною працею лісівників. Тут було все: презентація держлісгоспів, різноманітні виставки, конкурси, вірші, пісні, хореографічні композиції від членів учнівських лісництв області.
Відкриваючи фестиваль, перший заступник голови Вінницької ОДА А.П. Гижко наголосив на тому, що в області високо цінують благородну працю лісівників-професіоналів. На Вінниччині створення лісів майбутнього – спільна справа лісівників і вінничан. Бо сьогодні наша держава користується плодами праці лісівників, які створювали ліси століття тому. І лісівники зараз у свою чергу створюють ліси для майбутніх поколінь.
У своєму вітальному слові начальник обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар підкреслив, що перший обласний лісівничо-просвітницький фестиваль «Пізнай ліс!», який стане традиційним, щорічним, покликаний допомогти жителям області пізнати його величність Ліс, зрозуміти щоденне піклування про ліс професіоналів-лісівників. Адже у цій справі випадкових людей немає. І лісовим господарством, станом лісів, які дають здоров’я людині, мають перейматися всі!
Адже ліс не росте сам по собі. Це ціла наука, це навіть і мистецтво – створити і виростити ліс за всіма визначеними критеріями. Учасники фестивалю цікавилися флорою й фауною Подільського лісу, лісовими культурами, лісовим насінням, продукцією побічного користування, вирощуванням посадкового матеріалу, базовими лісорозсадниками, теплицями... Люди побачили, яку красу, навіть дуже екзотичну, лісівники вирощують для озеленення населених пунктів, садиб.
Гостей фестивалю цікавило, як висаджують лісові культури, як молоді деревцята приживлюються, як їх доглядають, як лісівники справляються із природніми катаклізмами, як захищають молоді насадження від диких звірів...
В центрі уваги відвідувачів були питання охорони і захисту лісу, мисливське господарство, життя диких тварин, зокрема найбільша в Україні вінницька популяція червонокнижного зубра, розведення фазанів, ланей, муфлонів, оленів, умови для полювання, рекреаційні можливості лісу.
Окремо було представлено просвітницьку діяльність вінницьких лісівників. Феєричними були виступи членів учнівських лісництв, які діють на базі держлісгоспів. Концертна програма фестивалю, насичена цікавими, талановитими виступами, хореографічними композиціями, піснями, віршованими вітаннями, пройшла на одному подиху. Учасники фестивалю мали живе спілкування з творчими, унікальними, безмежно відданими лісу людьми, які не просто працюють у лісовому господарстві. Вони живуть Лісом!
Начальник Вінницького ОУЛМГ А.О. Бондар сердечно подякував держлісгоспам області, педагогічним колективам, членам учнівських лісництв за вагомий вклад у проведення такого чудового дійства. Адже у лісівників немає таємниць. Вони відкриті для суспільства. І люди побачили, хто лісу друг, а хто йому нашкодити хоче!
Давайте побажаємо фестивалю «Пізнай ліс» успішного, довгого життя. Приходьте 14 вересня 2019 року на другий обласний лісівничо-просвітницький фестиваль «Пізнай ліс!»